Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Ce este hipertensiunea
Hipertensiunea arterială este o afecțiune care apare atunci când presiunea sângelui care în artere este prea mare. Acest lucru poate face ca inima și vasele de sânge să lucreze mai mult, ceea ce poate deteriora mușchiul inimii în timp.
Hipertensiunea arterială se dezvoltă de obicei în timp și poate fi cauzată de o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice și anumite condiții de sănătate, inclusiv diabet și obezitate.
Este important să tratați hipertensiunea arterială, deoarece poate crește riscul de multe alte afecțiuni, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiență renală.
Tratamentul pentru hipertensiune arterială implică, în general, o combinație de medicamente, care sunt folosite pentru a vă relaxa sau lărgi vasele de sânge, împreună cu dieta și modificarea stilului de viață.
Băuturi care scad tensiunea arterială
Sucul de sfeclă
Nu numai că aceste legume colorate și cu conținut scăzut de calorii conțin o mulțime de vitamine, minerale și compuși vegetali care promovează sănătatea, dar pot ajuta și la scăderea tensiunii arteriale.
Un studiu din 2016 a descoperit că sucul de sfeclă crudă, dar și gătită a îmbunătățit valoarea tensiunii arteriale. Dar sucul crud de sfeclă a avut un impact mai mare asupra tensiunii arteriale.
Sfecla este bogată în nitrați dietetici, un compus despre care se știe că are efecte de scădere a tensiunii arteriale. Într-o cercetare din 2017, cercetătorii au descoperit că aceste beneficii au fost mai mari decât efectele nitraților singuri. Cu alte cuvinte, probabil că în sucul de sfeclă sunt și alți compuși prietenoși cu inima.
Sucul de roșii
Dovezile tot mai multe sugerează că consumul unui pahar de suc de roșii pe zi poate promova sănătatea inimii. Într-un studiu din 2019, cercetătorii japonezi au evaluat efectele consumului a o ceașcă de suc de roșii pe zi în rândul participanților cu factori de risc pentru boli de inimă.
Ei au ajuns la concluzia că sucul de roșii a îmbunătățit atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică, dar și colesterolul LDL. Alte studii recente au raportat rezultate similare în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială în stadiul 1 și al femeilor însărcinate.
Pentru a evita sodiul inutil, care poate avea efectul opus asupra tensiunii arteriale, asigurați-vă că cumpărați suc de roșii nesărat.
Sucul de rodie
Nu numai că rodiile sunt bogate în nutrienți, cum ar fi acidul folic și vitamina C, dar au și efecte antiinflamatorii puternice. Deci nu e o surpriză că sucul de rodie poate contribui la o dietă sănătoasă și benefică pentru inimă.
O analiză a opt studii controlate a constatat că consumul de suc de rodie poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice.
Totuși, dacă decideți să adăugați suc de rodie în dieta dvs., asigurați-vă că este 100% suc fără zahăr adăugat.
Vezi și alte beneficii date de rodie.
Suc de fructe de pădure
La fel ca rodiile, fructele de pădure – în special afinele – sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. O analiză din 2020 a raportat că un consum de suc de afine sau de cireșe îți poate îmbunătăți tensiunea arterială.
Cercetătorii au concluzionat că fructele de pădure au probabil beneficii cardiovasculare, dar trebuie făcute mai multe cercetări pentru a clarifica rolul lor în prevenirea și controlul bolilor de inimă.
Dacă optați pentru suc de fructe de pădure cumpărat din magazin, asigurați-vă că nu conține zahăr adăugat.
Lapte degresat
Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat și iaurtul, sunt o componentă cheie a abordărilor dietetice pentru stoparea hipertensiunii, un set de recomandări bazat pe știință pentru prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale.
Potrivit unui studiu din 2018 la 2.694 de adulți, consumul crescut de lapte cu conținut scăzut de grăsimi a fost, de asemenea, asociat cu niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice.
Dar cercetătorii au remarcat că nu au putut separa care componentă a produselor lactate ar putea fi responsabilă pentru asociere, presupunând că fosforul și calciul ar putea juca un rol.
De obicei, profesioniștii din domeniul sănătății vă recomandă să încercați să obțineți două până la trei porții de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi pe zi.
Ceai
Când vine vorba de tensiunea arterială, nu toate ceaiurile au același efect. Într-o analiză, cercetătorii au comparat efectele consumului de ceai negru și verde asupra tensiunii arteriale.
Cercetătorii au raportat că aportul pe termen lung al ambelor tipuri de ceai a scăzut atât tensiunea arterială sistolica, cât și cea diastolică. Dar reducerea tensiunii arteriale a fost mai semnificativă pentru ceaiul verde.
O altă cercetare din 2019 susține aceste constatări care susțin că ceaiul verde și negru sunt printre acele băuturi care scad tensiunea.
Cafeaua și alcoolul – efecte asupra tensiunii arteriale
Atât cafeaua, cât și alcoolul pot avea efecte variate asupra tensiunii arteriale.
Cafea
Efectul cafelei asupra tensiunii arteriale a fost o sursă pentru nenumărate controverse în comunitatea științifică.
Cofeina pare să creeze o creștere temporară a tensiunii arteriale. Dar acest efect s-ar putea să nu fie semnificativ, potrivit cercetărilor din 2017, care au arătat că persoanele cu hipertensiune arterială pot fi capabile să bea cafea în siguranță.
Totuși, se recomandă oamenilor să fie precauți atunci când consumă băutura.
Unele cercetări anterioare au sugerat că consumul de cafea pe termen lung este asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială.
Dacă aveți hipertensiune arterială, întrebați un medic sau un profesionist din domeniul sănătății dacă ar trebui să limitați sau să opriți consumul de băuturi cu cofeină.
Alcoolul
Ca și în cazul cafelei, efectul alcoolului asupra tensiunii arteriale este sursă de controverse. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă, de obicei, să bei cu moderație, deși cercetări recente arată că chiar și consumul moderat de alcool poate fi riscant.
Despre consumul moderat de alcool s-a crezut cândva că reduce tensiunea arterială. Ba, mai mult, pe plaiurile mioritice s-a crezut mult timp că țuica scade tensiunea. Dar cercetările recente sugerează că chiar și consumul moderat de alcool poate prezenta riscuri pentru sănătatea inimii.
În plus, consumul de alcool a fost asociat cu rezistența la tratamentele pentru tensiunea arterială. Unele persoane care consumă alcool s-ar putea să nu-și ia întotdeauna medicamentele așa cum le-au fost prescrise. În plus, alcoolul în sine poate interfera cu eficacitatea medicamentelor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!